Oblicz pole i obwód trójkąta \(\displaystyle{ KLM}\) o wierzchołkach \(\displaystyle{ K(-1; 5), L(0; -2), M(8;2)}\).
Obliczyłem i wyszło: \(\displaystyle{ P = 38}\), a \(\displaystyle{ L = \sqrt{50} + \sqrt{90} + \sqrt{73}}\) Ten obwód da się jakoś uporządkować, czy zapisać: \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2} + 3 \sqrt{10} + \sqrt{73}}\) - dobrze to zrobiłem?
Oblicz pole i obwód trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Oblicz pole i obwód trójkąta
Jak pole inne? Zrobiłem tak jak mi wcześniej poradziłeś z tym prostokątem i pole prostokąta wyszło mi 63, i trzech trójkątów: 8; 13,5 i 3,5. Gdzie zrobiłem błąd? Ostatni bok wg wzoru wychodzi: \(\displaystyle{ \sqrt{(-8) ^{2} + (5 - 2) ^{2} } = \sqrt{64 + 9} = \sqrt{73}}\) - co jest tu źle? A nie faktycznie, powinno wyjść \(\displaystyle{ 4 \sqrt{5}}\) - tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Oblicz pole i obwód trójkąta
Pole - masz odjąć \(\displaystyle{ 16}\) bo \(\displaystyle{ 0,5\cdot 4\cdot 8}\).
Boki :
\(\displaystyle{ |KL|=\sqrt{50}}\)
\(\displaystyle{ |KM|=\sqrt{90}}\)
\(\displaystyle{ |ML|=\sqrt{80}}\)
Boki :
\(\displaystyle{ |KL|=\sqrt{50}}\)
\(\displaystyle{ |KM|=\sqrt{90}}\)
\(\displaystyle{ |ML|=\sqrt{80}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Oblicz pole i obwód trójkąta
A skąd te 8 - przecież tam będzie największe wychylenie na 7 - czy nie?
Spojrzałem na inny rysunek, zaraz ogarnę...
No faktycznie 1/2 • 8 • 4, a nie • 2. Czyli wyjdzie 30?
Spojrzałem na inny rysunek, zaraz ogarnę...
No faktycznie 1/2 • 8 • 4, a nie • 2. Czyli wyjdzie 30?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 18:50 przez matematykapl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Oblicz pole i obwód trójkąta
Mam ze szkicu, boki trójkątów :
1) \(\displaystyle{ 1;7}\) tak masz
2) \(\displaystyle{ 3;9}\) tak masz
3) \(\displaystyle{ 8;4}\) tak nie masz (dlaczego - nie wiem)
[edit] Autor dopisał ostatnią uwagę jak pisałem ten post.
1) \(\displaystyle{ 1;7}\) tak masz
2) \(\displaystyle{ 3;9}\) tak masz
3) \(\displaystyle{ 8;4}\) tak nie masz (dlaczego - nie wiem)
[edit] Autor dopisał ostatnią uwagę jak pisałem ten post.