Oblicz współrzędne punktów i pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Oblicz współrzędne punktów i pole trójkąta
Dane są punkty \(\displaystyle{ A(-4; 5), C(-1 ;0), E(1; 2)}\) Wiedząc, że punkt E jest środkiem odcinka AD, punkt C jest środkiem odcinka BE:
a) oblicz współrzędne punktów B i D
Obliczyłem i wyszło B(-3; -2) i D(6; -1)
b) oblicz pole trójkąta ABE
Obliczyłem długości boków: \(\displaystyle{ \left| AB\right| = 5 \sqrt{2}, \left| AE\right| = \sqrt{34}, \left| BE\right| = 4 \sqrt{2}}\). Pole wyszło mi równe: \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\)
Dobrze wykonałem to zadanie?
a) oblicz współrzędne punktów B i D
Obliczyłem i wyszło B(-3; -2) i D(6; -1)
b) oblicz pole trójkąta ABE
Obliczyłem długości boków: \(\displaystyle{ \left| AB\right| = 5 \sqrt{2}, \left| AE\right| = \sqrt{34}, \left| BE\right| = 4 \sqrt{2}}\). Pole wyszło mi równe: \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\)
Dobrze wykonałem to zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz współrzędne punktów i pole trójkąta
B i D ok.
Pole nie.
Pole trójkąta którego wierzchołki są podane liczbami całkowitymi wychodzi wymierne (co więcej jest naturalne lub ma mianownik dwa).
A można go obliczyć w ,,łatwy" sposób - bez boków.
Pole nie.
Pole trójkąta którego wierzchołki są podane liczbami całkowitymi wychodzi wymierne (co więcej jest naturalne lub ma mianownik dwa).
A można go obliczyć w ,,łatwy" sposób - bez boków.
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Oblicz współrzędne punktów i pole trójkąta
Czyli jak liczyć pole takiego trójkąta? Nie wzorem \(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}ab}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz współrzędne punktów i pole trójkąta
Otaczasz trójkąt prostokątem o bokach równoległych do osi (zrób szkic), tu o wierzchołkach
\(\displaystyle{ A(-4;5); (1;5);(1;-2);(-4;-2)}\).
Szukane pole otrzymasz odejmując od pola prostokąta (wyraża się liczbą naturalną) pola trzech trójkątów prostokątnych (patrz szkic) - stąd wynik jest naturalny lub składający się z połówek.
\(\displaystyle{ A(-4;5); (1;5);(1;-2);(-4;-2)}\).
Szukane pole otrzymasz odejmując od pola prostokąta (wyraża się liczbą naturalną) pola trzech trójkątów prostokątnych (patrz szkic) - stąd wynik jest naturalny lub składający się z połówek.
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Oblicz współrzędne punktów i pole trójkąta
Nie no ciekawe, nie wpadł bym na to. Dzięki. A i wszystkie te trójkąty będą prostokątne? Bo nie wiem, czy dobrze myślę? Zaraz zrobię rysunek i policzę.
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Oblicz współrzędne punktów i pole trójkąta
Pole tego trójkąta wyszło mi \(\displaystyle{ 16}\) - dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy