Wyraź wektory BM i AN poprzez wektory...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Pauaqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 paź 2011, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuliszków / Toruń
Podziękował: 3 razy

Wyraź wektory BM i AN poprzez wektory...

Post autor: Pauaqq »

W trójkącie abc punkty M i N dzielą boki AC i CB ma połowy. Wyraź wektory BM oraz AN poprzez wektory d=AC, b=CB, c=BA

Mam problem z tym zadaniem, nie było mnie na lekcji i nie wiem jak sie zabrać.
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 53 razy

Wyraź wektory BM i AN poprzez wektory...

Post autor: gryxon »

\(\displaystyle{ \vec{BM}=\vec{c}+ \frac{1}{2} \vec{d}}\)
Drugi spróbuj sam. Narysuj sobie sytuacje i skorzystaj z dodawania wektorów metodą trójkąta.
ODPOWIEDZ