Współliniowość punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
xenix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 gru 2011, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Współliniowość punktów

Post autor: xenix »

Witam!
Mam problem z pewnym zadaniem, mianowicie:

Wyznacz wartości m, dla których punkty \(\displaystyle{ A=(-2 m^{2}-1,-3); B(1,5); C(-2,1)}\) są współliniowe.

Wychodzi mi \(\displaystyle{ m=3 \vee m=-3}\), a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 1,-1.}\)

Mógł by ktoś zrobić i powiedzieć czy mój wynik jest poprawny i jest bląd w odp, czy ja sie gdzieś pomylilem?

Edit:
Obliczenia
\(\displaystyle{ (x _{2} - x _{1})(y - y _{1}) = (y _{2} - y _{1})(x - x _{1})}\)
\(\displaystyle{ (-2 - 1)(y - 5)=(-1 - 5)(x - 1)}\)
\(\displaystyle{ 0 = -x + 3y - 10}\)
\(\displaystyle{ 0 = 2m ^{2} + 1 -19}\)
\(\displaystyle{ 0 = 2m ^{2} - 18}\)
\(\displaystyle{ m = 3 \vee m= -3}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 15:31 przez xenix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Współliniowość punktów

Post autor: cosinus90 »

Lepiej przedstaw swoje obliczenia, tak będzie szybciej.
xenix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 gru 2011, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Współliniowość punktów

Post autor: xenix »

Rozwiązanie dodałem w pierwszym poście
ODPOWIEDZ