Dowolny sześciokąt wypukły-dowód

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kam51
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnobród
Podziękował: 4 razy

Dowolny sześciokąt wypukły-dowód

Post autor: kam51 »

W dowolnym sześciokącie wypukłym \(\displaystyle{ A B C D E F}\) punkty \(\displaystyle{ K, L, M, N, P, Q}\) to środki odpowiednio boków: \(\displaystyle{ AB, BC, CD, DE, EF, FA}\). Wykaż że \(\displaystyle{ \vec{KL} + \vec{MN} + \vec{PQ} = \vec{0}}\)
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Dowolny sześciokąt wypukły-dowód

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ \vec{KL}=\vec{KB}+\vec{BL}=\frac{1}{2}\vec{AB}+\frac{1}{2}\vec{BC}\\\vec{MN}=\vec{MD}+\vec{DN}=\frac{1}{2}\vec{CD}+\frac{1}{2}\vec{DE}\\\vec{PQ}=\vec{PF}+\vec{FQ}=\frac{1}{2}\vec{EF}+\frac{1}{2}\vec{FA}\\\vec{KL}+\vec{MN}+\vec{PQ}=\frac{1}{2}(\vec{AB}+\vec{BC}+\vec{CD}+\vec{DE}+\vec{EF}+\vec{FA})=\frac{1}{2}\vec{0}=\vec{0}}\)
ODPOWIEDZ