dla jakiej wartości parametru m równanie opisuje okrąg?
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + (y-2) ^{2} = (m-1)(m-3)}\)
warunki jakie muszę zapisać, to:
1) prawa strona wyrażenia jest dodatnia
2) \(\displaystyle{ \Delta = 0}\)
czyli nie istnieje taka wartość parametru m dla której równanie opisuje okrąg
czy tak jest dobrze?-- 28 gru 2011, o 14:19 --chyba ten sposób jest zły, bo jak korzystam z postaci ogólnej, to wychodzi mi, że \(\displaystyle{ m \in \left( 0;4\right)}\)
dla jakiej wartości równanie opisuje okrąg?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Pomógł: 1 raz
dla jakiej wartości równanie opisuje okrąg?
Po co ta delta, jak masz już postać iloczynową? Z prawej strony równania masz liczbę będącą długością promienia tego okręgu podniesioną do kwadratu, więc po prostu ta liczba musi być dodania, dlatego aby równanie opisywało okrąg to
m \(\displaystyle{ \in (- \infty ;1) \cup (3;+ \infty )}\)
m \(\displaystyle{ \in (- \infty ;1) \cup (3;+ \infty )}\)
- izaizaiza
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 9 razy
dla jakiej wartości równanie opisuje okrąg?
próbuję sobie przypomnieć czemu tak dziwnie próbowałam z tą deltą, ale uciekł mi tamten kiepski pomysł. Chyba szukałam wartości m dla której równanie kwadratowe ma 1 rozwiązanie dodatnie, ale to raczej nietrafiony sposób. Dzięki za pomoc .
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Pomógł: 1 raz
dla jakiej wartości równanie opisuje okrąg?
ten trójmian kwadratowy po prawej stronie nie musi mieć rozwiązań dodatnich, tylko trzeba określić kiedy przyjmuje wartości dodatnie.