Witam, mam problem z pewnym typem zadań związanym z wektorami, a poniekąd z pochodnymi.
1. Położenie wektora \(\displaystyle{ r(-t ^{2} , -3t -1, -2t)}\). Po pięciu sekundach wartość położenia jest równa.
a) 23,35
b) 31,3
c) 225
d) 991
Czy muszę tu jedynie podstawić wartości? Wiem, że jeśli miałabym zapisać wartość prędkości to muszę policzyć pochodną z tego, ale tutaj pytają mnie o położenie.
2. Ile wynosi druga pochodna funkcji f(z)= sin(-cos(z)) po zmiennej z?
O ile w pierwszym wystarczy mi naprowadzenie na sposób obliczenia o tyle w drugim chciałabym poprawny wynik, ponieważ ciągle uzyskuje jeden wynik, jakiego nie ma w żadnej z odpowiedzi. Uprzedzam pytania, tak wiem co to pochodna, tak znam wzory na pochodną sinus i cosinus, po prostu w jakimś miejscu ciągle robię ten sam błąd i chciałabym porównać swoje rozwiązanie z poprawnym Z góry dzięki.
Położenie wektora po czasie i druga pochodna.
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Położenie wektora po czasie i druga pochodna.
W pierwszym podstwiasz pod t = 5 i liczysz długość (wartość wektora). Mi wyszło b) \(\displaystyle{ \sqrt{25^2 + 16^2 + 10^2} = 31.3}\)
W drugim na pewno funkcja dobrze przepisana? z tam nie widzę, a jeśli z nie ma to prosto policzyć ;P Nie ma z -> wyrażenie traktujesz jako stałą, a pochodna stałej to 0.
W drugim na pewno funkcja dobrze przepisana? z tam nie widzę, a jeśli z nie ma to prosto policzyć ;P Nie ma z -> wyrażenie traktujesz jako stałą, a pochodna stałej to 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Położenie wektora po czasie i druga pochodna.
W drugim przepraszam to mój błąd
A co do pierwszego to chyba miałam wielką czarną dziurę w głowie skoro potrafiłam obliczyć prędkość, i po obliczaniu wartości x,y,z liczyłam długość wektora a tu nigdy bym chyba na to nie wpadła Wielkie dzięki!
A co do pierwszego to chyba miałam wielką czarną dziurę w głowie skoro potrafiłam obliczyć prędkość, i po obliczaniu wartości x,y,z liczyłam długość wektora a tu nigdy bym chyba na to nie wpadła Wielkie dzięki!
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Położenie wektora po czasie i druga pochodna.
No to w drugim pierwsza pochodna z funkcji złożonej:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial z} = \cos(-\cos(z)) \cdot \sin(z) = \cos(\cos(z)) \cdot sin(z)}\)
Drugą liczysz jako pochodną iloczynu. Napisz jak będzie problem.
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial z} = \cos(-\cos(z)) \cdot \sin(z) = \cos(\cos(z)) \cdot sin(z)}\)
Drugą liczysz jako pochodną iloczynu. Napisz jak będzie problem.