okregi symetryczne wzgledem prostej
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
okregi symetryczne wzgledem prostej
witam, mam problem z takim zadaniem: mam rownanie pierwszego okregu \(\displaystyle{ (x- \frac{7}{2})^2+(y-2)^2= \frac{25}{4}}\), rownanie prostej wzgkem ktorej okregi sa symetryczne \(\displaystyle{ l: y= \frac{1}{2}x-3}\), rownanie prostopadlej do prostej \(\displaystyle{ l}\) i przechodzącej przez srodek pierwszego okregu : \(\displaystyle{ k: y=-2x+9}\), punkt w ktorym proste \(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ k}\) się przetną \(\displaystyle{ P( \frac{24}{5};- \frac{3}{5})}\), jak na podsawie tych informacji mam wyznaczyc rownanie drugiego okregu, ktory jest symetryczny do pierwszego wzgledem prostej \(\displaystyle{ l}\). Bo z tego co mysle to promien bedzie taki sam wiec \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\) to pierwzse rownanie bedzie mialo postac: \(\displaystyle{ ( \frac{24}{5} -x _{0})^2 + (- \frac{2}{5}- y _{0} )^2= \frac{25}{4}}\), ale mamy dwie niewiadome, wiec skad wziac drugie rownanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
okregi symetryczne wzgledem prostej
Środek szukanego okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ k}\) w takiej samej odległości od punktu \(\displaystyle{ P}\) co środek pierwszego okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
okregi symetryczne wzgledem prostej
Punkt \(\displaystyle{ P}\) jest środkiem odcinka łączącego środki okręgów
\(\displaystyle{ \frac{x _{1} + x_2}{2} = \frac{24}{5} \\
\frac{y_{1} + y_2}{2} = -\frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x _{1} + x_2}{2} = \frac{24}{5} \\
\frac{y_{1} + y_2}{2} = -\frac{3}{5}}\)