Cześć, mam zadanie z którym sobie nie radzę.
Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2-2y=0}\) (1) równoległych do prostej \(\displaystyle{ y=3x-1}\).
Równanie tych prostych równoległych będą miały postać:
\(\displaystyle{ y=3x+b}\) (2) w zależności od b
myślałem, aby wstawić to równanie (2) do (1). Jak myślicie ?
Nie chcę robić za pomocą długości promienia, tylko innym sposobem
Równanie prostych stycznych do okregu i równoległych do pros
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
Równanie prostych stycznych do okregu i równoległych do pros
licząc deltę wychodzi mi \(\displaystyle{ b^2 +38b-9=0}\)
znowu liczę deltę która wychodzi 1480 licząc pierwiastki otrzymuję wynik niezgodny z tym w zbiorze... Może gdzieś źle rozumuję
znowu liczę deltę która wychodzi 1480 licząc pierwiastki otrzymuję wynik niezgodny z tym w zbiorze... Może gdzieś źle rozumuję
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
Równanie prostych stycznych do okregu i równoległych do pros
\(\displaystyle{ x^2+(3x+b)^2 -6x-2b=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+9x^2+6xb+b^2-6x-2b=0}\)
\(\displaystyle{ 10x^2+(6b-6)x+b^2-2b=0}\)
\(\displaystyle{ delta= 36b^2-72b+36-40b^2-80b=0}\)
\(\displaystyle{ delta= -4b^2-152b+36=0}\)
w takim razie tutaj jest gdzieś błąd..
\(\displaystyle{ x^2+9x^2+6xb+b^2-6x-2b=0}\)
\(\displaystyle{ 10x^2+(6b-6)x+b^2-2b=0}\)
\(\displaystyle{ delta= 36b^2-72b+36-40b^2-80b=0}\)
\(\displaystyle{ delta= -4b^2-152b+36=0}\)
w takim razie tutaj jest gdzieś błąd..
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie prostych stycznych do okregu i równoległych do pros
\(\displaystyle{ x^2+(3x+b)^2 -6x-2b=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+9x^2+6xb+b^2-6x-2b=0}\)
\(\displaystyle{ 10x^2+(6b-6)x+b^2-2b=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(6b-6)^2-4 \cdot 10 \cdot (b^2-2b)=36b^2 - 72b + 36-40b^2+80b=- 4b^2 + 8b + 36}\)
\(\displaystyle{ x^2+9x^2+6xb+b^2-6x-2b=0}\)
\(\displaystyle{ 10x^2+(6b-6)x+b^2-2b=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(6b-6)^2-4 \cdot 10 \cdot (b^2-2b)=36b^2 - 72b + 36-40b^2+80b=- 4b^2 + 8b + 36}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
Równanie prostych stycznych do okregu i równoległych do pros
jeden minus a jaką robi różnicę. dziękuje