Wyznacz punkt D

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marcinn95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 15 razy

Wyznacz punkt D

Post autor: marcinn95 »

Dane są punkty A(1,-1), B(4,-2), C(10,-9). Wyznacz taki punkt D, by 2AB - 3CD=AC Tutaj wektory są oczywiście.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz punkt D

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ D=(x,y)}\), współrzędne wektorów \(\displaystyle{ AB, CD, AC}\), działanie i porównaj współrzędne.
marcinn95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 15 razy

Wyznacz punkt D

Post autor: marcinn95 »

Tak robiłem. Mam:
[6-3x-30, -6-3y+27]=[9,-10]
I co dalej mam zrobić?
Sory że bez latexu ale troche opornie mi idzie pisanie w nim, dlatego używam tylko w konieczności
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz punkt D

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 6-3x-30=9}\)

\(\displaystyle{ -6-3y+27=-10}\)

PS nie sprawdzałam obliczeń
marcinn95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 15 razy

Wyznacz punkt D

Post autor: marcinn95 »

Ah no tak... Dzięki.
ODPOWIEDZ