aby kąt APB=90

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 13 razy

aby kąt APB=90

Post autor: aurak »

Mamy funkcję: f(x)=\(\displaystyle{ x^{2}-x-1}\), jej pochodną: f'(x)=\(\displaystyle{ 2x-1}\)
punkty wspólne tych funkcji: A(0,-1), B(3,5). Wyznacz taki punkt P na osi OX, aby kąt APB=90.
Jeśli to nie ten dział forum, to proszę o przeniesienie ;]
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

aby kąt APB=90

Post autor: Lady Tilly »

Punkt P=(x,0) wektory \(\displaystyle{ \vec{AP}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{PB}}\) muszą być prostopadłe. Skorzystaj z iloczynu skalarnego wektorów.
aurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 13 razy

aby kąt APB=90

Post autor: aurak »

Dzięki bardzo ;]
ODPOWIEDZ