Znaleźć długość wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marek24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 lis 2010, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 10 razy

Znaleźć długość wektora

Post autor: marek24 »

Dane są wektory \(\displaystyle{ a=\left[ 1;0;-2\right]}\), \(\displaystyle{ b=\left[ 0;2;-3\right]}\) i \(\displaystyle{ c=\left[ 1;-1;2\right]}\). Znaleźć długość wektora:
\(\displaystyle{ v=\left( a \cdot c\right)b-\left( b \cdot c\right)a}\)

Wynik: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{62}}\)

Chodzi mi o jakiś sposób rozwiązania tego przykładu, gdzie sie liczy iloczyn skalarny a gdzie normalnie mnoży prze liczbę?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Znaleźć długość wektora

Post autor: ares41 »

Jeżeli \(\displaystyle{ a,b,c}\) są wektorami to np. \(\displaystyle{ a \cdot c}\) jest iloczynem skalarnym. Jego wynik jest liczbą, zatem \(\displaystyle{ (a \cdot c)b}\) jest mnożeniem wektora \(\displaystyle{ b}\) przez liczbę \(\displaystyle{ a \cdot c}\)
ODPOWIEDZ