jak wyznaczyc oś symetrii figury?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matlab123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

jak wyznaczyc oś symetrii figury?

Post autor: matlab123 »

Witam, mam problem z ze znalezieniem osi symetrii figury bedacej suma okregu i prostej zadanych rownaniami:

o: \(\displaystyle{ (x+1) ^{2} + y ^{2}=4}\)
l: \(\displaystyle{ 7x-y-5=0}\)

bede bardzo wdzieczna za pomoc!
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

jak wyznaczyc oś symetrii figury?

Post autor: anna_ »

To prosta prostopadła do \(\displaystyle{ 7x-y-5=0}\) i przechodząca przez środek okręgu.
matlab123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

jak wyznaczyc oś symetrii figury?

Post autor: matlab123 »

wielkie dzieki
ODPOWIEDZ