Równania boków, symetralne trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
songogu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2011, o 19:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Równania boków, symetralne trójkąta

Post autor: songogu »

\(\displaystyle{ A=(1,2)}\)
\(\displaystyle{ B=(3,0)}\)
\(\displaystyle{ C=(-1,6)}\)
a) Znajdź boki trójkąta rozpiętego na tych punktach

Wyszło mi:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|=-1x-y+c=0}\)
\(\displaystyle{ \left| BC\right|=-1.5x-y+4=0}\)
\(\displaystyle{ \left| CA\right|=-2x-y+4=0}\)

b) Znajdź równania symetralnych jego boków

Dla \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) wyszło mi \(\displaystyle{ y=2x+1}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równania boków, symetralne trójkąta

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \left| CA\right|=-2x-y+4=0}\) - dobrze
\(\displaystyle{ \left| AB\right|=-1x-y+c=0}\) - popraw zapis

reszta źle
ODPOWIEDZ