równania ogólne płaszczyzn

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ThorvalD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 13 razy

równania ogólne płaszczyzn

Post autor: ThorvalD »

Witam. Mam problem z tymi dwoma zadaniami. Pozostałe zrobiłem, ale w tych nic mi nie wychodzi, nie wiem jak się za nie zabrać.
Napisać równania ogólne płaszczyzn spełniających podane warunki:

a) płaszczyzna przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ P_1=(1,-3,4), P_2=(2,0,-1)}\) oraz jest równolegla do płaszczyzny \(\displaystyle{ OXZ}\).
b) płaszczyzna przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P=(2,1,-3)}\) i jest prostopadła do płaszczyzn \(\displaystyle{ \pi_1: x+y=0, \pi_2:y-z=0}\) (ten podpunkt zrobiłem sposobem, że wyznaczyłem wektory normalne tych płaszczyzn i z nich policzyłem iloczyn wektorowy, który będzie jednocześnie wektorem normalnych szukanej płaszczyzny. Chciałbym znać inny sposób na to zadanie)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, o 10:40 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ