Układ nierówności, równoległobok

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kajl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 sie 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Układ nierówności, równoległobok

Post autor: kajl »

Opisz za pomocą układu nierówności równoległobok o trzech kolejnych wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(-2,0), B=(5, -7), C=(3, 4)}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Układ nierówności, równoległobok

Post autor: norwimaj »

Najpierw znajdź równania prostych zawierających boki.
kajl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 sie 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Układ nierówności, równoległobok

Post autor: kajl »

wyznaczyłem prostą \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\), ale nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ DC}\) gdyż nie znam współrzędnej\(\displaystyle{ D}\)
jak mogę ją wyznaczyć ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Układ nierówności, równoległobok

Post autor: norwimaj »

Równoległobok ma równoległe pary przeciwległych boków. Równania równoległych prostych mają ze sobą coś wspólnego, czyż nie?
ODPOWIEDZ