Witam. Jutro mam zaliczenie, tyle przy tym siedze i nie moge ogarnac.
Wyznacz równanie prostych prostopadłych do :
a) \(\displaystyle{ 2x−3y=−3y+1+3x}\)
b) \(\displaystyle{ x-y=-2y+x-2}\)
i przechodzacych prez punkt \(\displaystyle{ P (−2,1)}\).
Bede wdzięczny !
Wyznacz równania prostych
Wyznacz równania prostych
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, o 21:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Wyznacz równania prostych
wyszło mi ze \(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ P(-2;1)}\)
I chyba cos było ze w tym wzorze \(\displaystyle{ y=ax+b}\), to \(\displaystyle{ a}\) robimy odwrotna i przeciwna ? Tak mi sie wydaje, nie pamietam.
Wiec wychodziłoby tak :
\(\displaystyle{ y= -\frac{1}{a}x +b}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot -1 + b}\)
\(\displaystyle{ 1= \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot -1 + b}\)
i wyliczyc z tego b ?
Nie mam pojecia czy tak to ma wyglądac
\(\displaystyle{ P(-2;1)}\)
I chyba cos było ze w tym wzorze \(\displaystyle{ y=ax+b}\), to \(\displaystyle{ a}\) robimy odwrotna i przeciwna ? Tak mi sie wydaje, nie pamietam.
Wiec wychodziłoby tak :
\(\displaystyle{ y= -\frac{1}{a}x +b}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot -1 + b}\)
\(\displaystyle{ 1= \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot -1 + b}\)
i wyliczyc z tego b ?
Nie mam pojecia czy tak to ma wyglądac
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznacz równania prostych
\(\displaystyle{ 2x-3y=-3y+1+3x}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{2}x + \frac{1}{2}}\)
prosta prostopadła będzie miała równanie:
\(\displaystyle{ y= -\frac{2}{3} x+b}\)
teraz wstawiasz wspólrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\) i liczysz \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{2}x + \frac{1}{2}}\)
prosta prostopadła będzie miała równanie:
\(\displaystyle{ y= -\frac{2}{3} x+b}\)
teraz wstawiasz wspólrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\) i liczysz \(\displaystyle{ b}\)
Wyznacz równania prostych
O ja, teraz to juz wg nie rozumiem
Skad w tym rownaniu (\(\displaystyle{ y= \frac{3}{2}x + \frac{1}{2}}\)) wzieła sie wartosc \(\displaystyle{ a= \frac{3}{2}}\) i wartosc \(\displaystyle{ b= \frac{1}{2}}\) ?
Skad w tym rownaniu (\(\displaystyle{ y= \frac{3}{2}x + \frac{1}{2}}\)) wzieła sie wartosc \(\displaystyle{ a= \frac{3}{2}}\) i wartosc \(\displaystyle{ b= \frac{1}{2}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznacz równania prostych
Chyba rozwiązywałam inne zadanie
\(\displaystyle{ 2x-3y=-3y+1+3x}\)
\(\displaystyle{ 2x-3y+3y-3x=1}\)
\(\displaystyle{ -x=1\\x=-1}\)
Czyli prosta prostopadła musi być równoległa do osi OX, czyli jest postaci
\(\displaystyle{ y=b}\)
Ponieważ ma przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ P(-2;1)}\), więc jego wspólrzędna muszą spełniać jej równanie.
\(\displaystyle{ 1=0 \cdot (-2)+b}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
Prosta jest więc postaci \(\displaystyle{ y=1}\)
\(\displaystyle{ 2x-3y=-3y+1+3x}\)
\(\displaystyle{ 2x-3y+3y-3x=1}\)
\(\displaystyle{ -x=1\\x=-1}\)
Czyli prosta prostopadła musi być równoległa do osi OX, czyli jest postaci
\(\displaystyle{ y=b}\)
Ponieważ ma przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ P(-2;1)}\), więc jego wspólrzędna muszą spełniać jej równanie.
\(\displaystyle{ 1=0 \cdot (-2)+b}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
Prosta jest więc postaci \(\displaystyle{ y=1}\)