Dane sa punkty A(1, 2) oraz B(−1, 3). Znalezc współrzedne wierzchołków C i D, jesli
ABCD jest równoległobokiem, w którym kat DAB = \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) a kat ADB = \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\).
to bedzie tak?
\(\displaystyle{ A= (xa, ya) = (1,2)}\)
\(\displaystyle{ B=(Xb, yb) = (−1,3)}\)
\(\displaystyle{ C=(xc, yc)}\)
\(\displaystyle{ D=(xd, yd)}\)
dalej tak \(\displaystyle{ BC=(xc - xb , yc - yb)}\)
czy dobrze mysle?
wspolrzedne wiercholkow
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
wspolrzedne wiercholkow
A gdzie minus? w punkcie \(\displaystyle{ B}\)piszesz taki z warunków zadania.
Zauważ,że \(\displaystyle{ ABD}\)tworzą z warunków zadania trójkąt prostokątny masz bok i kąt .Wyznaczysz pozostałe boki i punkt D. (narysuj to sobie)
A co do twojego sposobu? Też możesz,ale tylko dlatego bo kąt wynosił \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)czyli przyprostokątne są równe i jeden powstaje przez obrót drugiego...
Zauważ,że \(\displaystyle{ ABD}\)tworzą z warunków zadania trójkąt prostokątny masz bok i kąt .Wyznaczysz pozostałe boki i punkt D. (narysuj to sobie)
A co do twojego sposobu? Też możesz,ale tylko dlatego bo kąt wynosił \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)czyli przyprostokątne są równe i jeden powstaje przez obrót drugiego...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
wspolrzedne wiercholkow
Tak jak napisałem to na początku,tyle,że twój sposób nie jest zły( w tym wypadku),choć bardziej szczegółowy:-)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 11 paź 2011, o 15:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
wspolrzedne wiercholkow
ok pozniej dokladnie to przepisze co napisalam i jezeli masz chwile to prosilabym o sprawdzenie:)-- 16 gru 2011, o 08:56 --liczylam twoim sposobem i powiedz mi czy bok AB powinien mi wyjsc \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)????
a DB i AC powinny wyjsc \(\displaystyle{ \frac{ 5\sqrt{2} }{2}}\)?????????????
a DB i AC powinny wyjsc \(\displaystyle{ \frac{ 5\sqrt{2} }{2}}\)?????????????