Mam podać równania prostych w postaci ogólnej dla trójkąta narysowanego na układzie współrzędnych.
Nie mam pewności co do wyglądu równania tej prostej, o współrzędnych A=(-2,3) i B=(-2,2).
Wiem, że na pewno będzie to prosta pionowa - tak wynika z rysunku. Równaniem kierunkowym dla tej prostej musi być y= -2x, bo to widać gołym okiem
Wyliczam ze wzoru
\(\displaystyle{ (y - y_{A}) ( x_{B} - x _{A}) - ( y_{B} - y_{A}) (x - x_{A}) = 0}\)
więc
\(\displaystyle{ (y - 3) ( -2 - (-2)) - ( 2-3) (x - (-2)) = 0}\)
\(\displaystyle{ -x -2 = 0}\)
Czy dobrze? - Mam nadzieję, że nic nie pomieszałam...
Mam teraz policzyć wysokość tego trójkąta, którego wierzchołkiem jest C=(2,0)
Czy mam od razu skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ d = \frac{| Ax_{0} + By_{0} + C| }{ \sqrt{ A^{2} + B^{2} } }}\)
Czy może potrzebna jest najpierw prosta, prostopadła do prostej AB?
Mam wyznaczyć równania ogólne wszystkich prostych, długości każdego boku oraz wszystkie 3 wysokości tego trójkąta i nie chciałabym czegoś namieszać, bo mam jeszcze wiele zadań do zrobienia z geometrii analitycznej i nie tylko, a mam czas tylko do piątku...
Długość każdego boku trójkąta wyliczam ze wzoru na długość wektorową:
\(\displaystyle{ | \vec{AB}| = \sqrt{ ( x_{B} - x_{A} )^{2} + ( y_{B} - y_{A} )^{2} }}\)
więc
\(\displaystyle{ | \vec{AB}| = \sqrt{ (-2 - (-2))^{2} + ( 2 - 3)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ | \vec{AB}| = \sqrt{ 0 + (-1)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ | \vec{AB}| = \sqrt{ 1}}\)
Mam nadzieję, że tutaj też dobrze zrobiłam...
Jeśli gdzieś robię coś nie tak lub źle się do wszystkiego zabrałam, to napiszcie mi proszę, żebym nie zrobiła źle całego zadania...
Równania prostych w postaci ogólnej i wysokości trójkąta
- pawex9
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 28 razy
Równania prostych w postaci ogólnej i wysokości trójkąta
równanie prostej przechodzacej przez punkty A=(-2,3) i B=(-2,2) ma posta \(\displaystyle{ y=-2}\) aby policzyć wysokosc mozesz korzystac ze wzoru ale nie trzeba punkt c lezy na osi Ox wiec wysokosc bedzie poprostu wynosic 4.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Równania prostych w postaci ogólnej i wysokości trójkąta
dobrzeKiciolda pisze: \(\displaystyle{ -x -2 = 0}\)
Czy dobrze?
równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\) już masz:Kiciolda pisze: Mam teraz policzyć wysokość tego trójkąta, którego wierzchołkiem jest C=(2,0)
Czy mam od razu skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ d = \frac{| Ax_{0} + By_{0} + C| }{ \sqrt{ A^{2} + B^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ k: -x-2=0}\)
więc: \(\displaystyle{ A=-1 \ , \ B=0 \ , C=-2}\)
dobrzeKiciolda pisze: \(\displaystyle{ | \vec{AB}| = \sqrt{ 1}}\)
Mam nadzieję, że tutaj też dobrze zrobiłam...
pawex9, raczej \(\displaystyle{ x=-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
Równania prostych w postaci ogólnej i wysokości trójkąta
No właśnie... to niemożliwe, żeby y= -2, bo wtedy prosta byłaby pozioma...
alfgordon - Dzięki za sprawdzenie, bo nie byłam pewna czy jest OK.
Jak obliczę wszystko, to się odezwę i spytam, czy wyniki mam dobre
alfgordon - Dzięki za sprawdzenie, bo nie byłam pewna czy jest OK.
Jak obliczę wszystko, to się odezwę i spytam, czy wyniki mam dobre
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
Równania prostych w postaci ogólnej i wysokości trójkąta
Wysokość trójkąta z podstawy AB wyszła mi 4, więc powinno się zgadzać; z podstawy BC wyszło 1, więc wygląda, że też dobrze policzyłam. Jednak chyba coś źle liczę z podstawy AC... - Może postać ogólną źle wyliczyłam?
\(\displaystyle{ A (-2,3);
B(-2,2);
C(2,0)}\)
Równanie kierunkowe wyszło mi takie:
\(\displaystyle{ AC: y= -\frac{3}{4}x + 1 \frac{1}{2}}\)
Postać ogólna będzie wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}x + y - 1 \frac{1}{2}=0}\)
Pomnożyłam to przez 4, żeby nie działać na ułamkach i nie utrudniać sobie obliczeń i wyszło mi:
\(\displaystyle{ 3x + 4y - 6 = 0}\)
Skorzystałam ze wzoru:
\(\displaystyle{ d= \frac{|Ax + By + C|}{ \sqrt{ A^{2} + B^{2} } }}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) - Czy to dobry wynik?
Jeszcze nie mam pewności co do wyniku przy obliczaniu wysokości trójkąta od podstawy BC do wierzchołka A - wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{5} }}\) - to chyba też coś jest nie tak...
\(\displaystyle{ A (-2,3);
B(-2,2);
C(2,0)}\)
Równanie kierunkowe wyszło mi takie:
\(\displaystyle{ AC: y= -\frac{3}{4}x + 1 \frac{1}{2}}\)
Postać ogólna będzie wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}x + y - 1 \frac{1}{2}=0}\)
Pomnożyłam to przez 4, żeby nie działać na ułamkach i nie utrudniać sobie obliczeń i wyszło mi:
\(\displaystyle{ 3x + 4y - 6 = 0}\)
Skorzystałam ze wzoru:
\(\displaystyle{ d= \frac{|Ax + By + C|}{ \sqrt{ A^{2} + B^{2} } }}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) - Czy to dobry wynik?
Jeszcze nie mam pewności co do wyniku przy obliczaniu wysokości trójkąta od podstawy BC do wierzchołka A - wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{5} }}\) - to chyba też coś jest nie tak...