Witam, proszę o pomoc w zadaniu:
Wektory a i b tworzą dwa sąsiednie boki trójkąta. Wyrazić środkowe tego trójkąta przez te wektory.
Środkowe trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 paź 2009, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
Środkowe trójkąta.
Nakreśl trójkąt symetryczny do danego względem punktu, który jest środkiem boku nie będoącego zadnym z danych wektorów, wtedy zauwazysz (mam nadzieje ), że jeżeli trójkat to bedzie figura ABC, a środki boków AB, BC, CA to odpowiednio D, E, F i \(\displaystyle{ \vec{a}= \vec{AB}}\)i\(\displaystyle{ \vec{b} = \vec{AC}}\) to:
\(\displaystyle{ \vec{AE}= \left[ \vec{a} + \vec{b}\right] \cdot 0,5}\) i
\(\displaystyle{ \vec{CD}= \vec{a} \cdot 0,5- \vec{b}}\) i
\(\displaystyle{ \vec{BF} =0,5 \vec{b} - \vec{a}}\) i-- 11 gru 2011, o 18:54 --Nakreśl trójkąt symetryczny do danego względem punktu, który jest środkiem boku nie będoącego zadnym z danych wektorów, wtedy zauwazysz (mam nadzieje ), że jeżeli trójkat to bedzie figura ABC, a środki boków AB, BC, CA to odpowiednio D, E, F i \(\displaystyle{ \vec{a}= \vec{AB}}\)i\(\displaystyle{ \vec{b} = \vec{AC}}\) to:
\(\displaystyle{ \vec{AE}= \left[ \vec{a} + \vec{b}\right] \cdot 0,5}\) i
\(\displaystyle{ \vec{CD}= \vec{a} \cdot 0,5- \vec{b}}\) i
\(\displaystyle{ \vec{BF} =0,5 \vec{b} - \vec{a}}\) i
\(\displaystyle{ \vec{AE}= \left[ \vec{a} + \vec{b}\right] \cdot 0,5}\) i
\(\displaystyle{ \vec{CD}= \vec{a} \cdot 0,5- \vec{b}}\) i
\(\displaystyle{ \vec{BF} =0,5 \vec{b} - \vec{a}}\) i-- 11 gru 2011, o 18:54 --Nakreśl trójkąt symetryczny do danego względem punktu, który jest środkiem boku nie będoącego zadnym z danych wektorów, wtedy zauwazysz (mam nadzieje ), że jeżeli trójkat to bedzie figura ABC, a środki boków AB, BC, CA to odpowiednio D, E, F i \(\displaystyle{ \vec{a}= \vec{AB}}\)i\(\displaystyle{ \vec{b} = \vec{AC}}\) to:
\(\displaystyle{ \vec{AE}= \left[ \vec{a} + \vec{b}\right] \cdot 0,5}\) i
\(\displaystyle{ \vec{CD}= \vec{a} \cdot 0,5- \vec{b}}\) i
\(\displaystyle{ \vec{BF} =0,5 \vec{b} - \vec{a}}\) i