wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
Proszę o pomoc...
Wykazać, że wektory \(\displaystyle{ p=a(b \cdot c)-b(a \cdot c)}\) i \(\displaystyle{ c}\) są wzajemnie prostopadłe.
Będę bardzo, bardzo, bardzo wdzięczny za pomoc...
W ogóle nie wiem jak to ugryźć... -- 10 gru 2011, o 21:44 --Nikt nie pomoże?
Wykazać, że wektory \(\displaystyle{ p=a(b \cdot c)-b(a \cdot c)}\) i \(\displaystyle{ c}\) są wzajemnie prostopadłe.
Będę bardzo, bardzo, bardzo wdzięczny za pomoc...
W ogóle nie wiem jak to ugryźć... -- 10 gru 2011, o 21:44 --Nikt nie pomoże?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
A jaki jest warunek prostopadłości wektorów?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
wektory są prostopadle gdy ich iloczyn skalarany jest rowny zero...
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
Bardzo dobrze. No to oblicz ich iloczyn skalarny
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
Iloczyn skalarny to \(\displaystyle{ a \cdot b \cdot cos \alpha}\) tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
Niezupełnie - jeśli już, to \(\displaystyle{ |a| \cdot |b| \cdot cos \alpha}\). Ale tutaj nie o to chodzi.
Pomnóż te dwa wektory skalarnie, czyli zapisz:
\(\displaystyle{ (a(b \cdot c)-b(a \cdot c))\cdot c}\)
i teraz skorzystaj z własności iloczynu skalarnego.
Pozdrawiam.
Pomnóż te dwa wektory skalarnie, czyli zapisz:
\(\displaystyle{ (a(b \cdot c)-b(a \cdot c))\cdot c}\)
i teraz skorzystaj z własności iloczynu skalarnego.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
Na początku mam to \(\displaystyle{ (a(b \cdot c)-b(a \cdot c))\cdot c}\) normalnie wymnożyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
Nie wiem...
To możliwe, że mi wychodzi zero? Z tego nawiasu wychodzi \(\displaystyle{ abc-bac=0}\).
Coś mi się wydaje, że coś źle kombinuje...
To możliwe, że mi wychodzi zero? Z tego nawiasu wychodzi \(\displaystyle{ abc-bac=0}\).
Coś mi się wydaje, że coś źle kombinuje...
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
Ma wyjść zero (w końcu chcesz przecież pokazać, że dane wektory sa prostopadłe), ale nie do końca dobrze kombinujesz - jak Ty poskracałeś te wektory??
Pora na skorzystanie z własności iloczunu skalarnego. Wtedy dostaniesz:
\(\displaystyle{ (a(b \cdot c)-b(a \cdot c))\cdot c=(a\cdot c)(b \cdot c)-(b\cdot c)(a \cdot c)}\)
No i ? Jakieś wnioski?
Pozdrawiam.
Pora na skorzystanie z własności iloczunu skalarnego. Wtedy dostaniesz:
\(\displaystyle{ (a(b \cdot c)-b(a \cdot c))\cdot c=(a\cdot c)(b \cdot c)-(b\cdot c)(a \cdot c)}\)
No i ? Jakieś wnioski?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
Ja z tego widzę zero, po oby dwóch stronach minusa mamy to samo...
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wykazać, że wektory są wzajemnie prostopadłe
No i to chodzi przecież, nie? Skoro iloczyn skalarny tych dwóch wektorów jest równy \(\displaystyle{ 0}\), to znaczy, że są one prostopadłe, cbdu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy