dla jakiej wartości parametru wektory są prostopadłe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
szymon1234513
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 12 razy

dla jakiej wartości parametru wektory są prostopadłe

Post autor: szymon1234513 »

Mam takie zadanie i prosiłbym o sprawdzenie wyniku...

Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ x}\) wektory \(\displaystyle{ a=3p+xq}\) oraz \(\displaystyle{ b=-p+2q}\) są wzajemnie prostopadłe, jeżeli wiadomo, że \(\displaystyle{ p=5}\), \(\displaystyle{ q=3}\) oraz \(\displaystyle{ \angle(p,q)= \frac{2}{3}\pi}\)?

\(\displaystyle{ a \cdot b=(3p+xq)(-p+2q)=0}\)

Po wymnożeniu wyszło mi to:
\(\displaystyle{ -3 p^{2}+(6-x)p \cdot q+2x q^{2}=0}\)

Podstawiłem pod \(\displaystyle{ p^{2} =25}\), \(\displaystyle{ q^{2} =9}\) i \(\displaystyle{ p\cdot q=3 \cdot 5 \cdot (-0,5)}\)

i \(\displaystyle{ x}\) wyszedł mi \(\displaystyle{ 4 \frac{12}{17}}\)

Mógłby mi to ktoś sprawdzić?
Będę wdzięczny...
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 20:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

dla jakiej wartości parametru wektory są prostopadłe

Post autor: lukasz1804 »

Twoje rozwiązanie jest poprawne.
ODPOWIEDZ