Witam. Mam do zrobienia takie oto zadanie:
\(\displaystyle{ 3 \vec{x} +2 \vec{a} ( \vec{x} \circ \vec{b} )= \vec{c}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \vec{x}}\)
Wskazówka: pomnożyć równania skalarnie przez \(\displaystyle{ \vec{b}}\).
Bardzo prosze o pomoc, gdyz nie moge sobie z tym poradzic...
Działanie na wektorach
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 21:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Działanie na wektorach
Ostatnio zmieniony 9 gru 2011, o 23:28 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Działanie na wektorach
Z czym konkretnie sobie nie radzisz? Pomnożyłaś skalarnie przez \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i co dostałaś?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 21:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Działanie na wektorach
Prosilabym o szczegolowe rozwiazanie od poczatku, poniewaz nie wiem jak to ugryzc, od czego zaczac....
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Działanie na wektorach
Według wskazówki, trzeba pomnożyć stronami przez \(\displaystyle{ \vec{b}}\), no to mnożymy, np.tak:
\(\displaystyle{ \vec{b}\circ(3 \vec{x} +2 \vec{a} ( \vec{x} \circ \vec{b} ))=\vec{b}\circ \vec{c}}\)
A teraz trzeba skorzystać z własności iloczynu skalarnego, żeby jakoś po ludzku zapisać tą lewą stronę. No to skorzystaj.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \vec{b}\circ(3 \vec{x} +2 \vec{a} ( \vec{x} \circ \vec{b} ))=\vec{b}\circ \vec{c}}\)
A teraz trzeba skorzystać z własności iloczynu skalarnego, żeby jakoś po ludzku zapisać tą lewą stronę. No to skorzystaj.
Pozdrawiam.