równanie stycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 23 wrz 2006, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stolica :))))
- Podziękował: 22 razy
równanie stycznych
wyznacz równania stycznych do funkcji \(\displaystyle{ F(x)= 3x+ \frac{9}{x}}\) , równoległych do do prostej y=2x+1
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
równanie stycznych
\(\displaystyle{ a=2}\) , czyli \(\displaystyle{ f'(x)=2}\) wtedy styczna będzie równoległa do prostej \(\displaystyle{ y = 2x +1}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= 3 - \frac{9}{x^2}}\)
rozwiązujesz teraz równanie \(\displaystyle{ f'(x_0) = 2}\) i masz już współczynnik kierunkowy stycznej teraz możesz policzyć styczne ze wzoru \(\displaystyle{ y - f(x_0) =f'(x_0)[x-x_0]}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= 3 - \frac{9}{x^2}}\)
rozwiązujesz teraz równanie \(\displaystyle{ f'(x_0) = 2}\) i masz już współczynnik kierunkowy stycznej teraz możesz policzyć styczne ze wzoru \(\displaystyle{ y - f(x_0) =f'(x_0)[x-x_0]}\)