Dane są kolejne wierzchołki równoległoboku \(\displaystyle{ A(-3,-2,0), B(3,-3,1), C(5,0,2)}\). Znaleźć wierzchołek \(\displaystyle{ D}\)
z odpowiedzi wierzchołek D wynosi \(\displaystyle{ D=(-1,1,1)}\)
z góry dziękuje za pomoc
Znaleźć brakujacy wierzchołek d (x,y,z) równoległoboku
- pawex9
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 28 razy
Znaleźć brakujacy wierzchołek d (x,y,z) równoległoboku
Po prostu policz sobie współrzedne wektora \(\displaystyle{ BC}\) skoro t jest równoległobok to wektor \(\displaystyle{ AD}\) ma ta sama długość. masz współrzedne A i długość \(\displaystyle{ AD}\) wiec mozesz policzyć współrzędne punktu D.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Znaleźć brakujacy wierzchołek d (x,y,z) równoległoboku
\(\displaystyle{ \vec{BC} =[2,3,1] , | \vec{BC}|= \sqrt{4+9+1}= \sqrt{14}}\)
czyli długość \(\displaystyle{ | \vec{AD}|= \sqrt{14}}\)
dalej,
\(\displaystyle{ \vec{AD}=[x+3,y+2,z+0]=[4,9,1]}\)
dobrze kombinuje? tylko nie wiem co dalej.
///
dzięki wielkie!!
czyli długość \(\displaystyle{ | \vec{AD}|= \sqrt{14}}\)
dalej,
\(\displaystyle{ \vec{AD}=[x+3,y+2,z+0]=[4,9,1]}\)
dobrze kombinuje? tylko nie wiem co dalej.
///
dzięki wielkie!!
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 20:14 przez graber, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawex9
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 28 razy
Znaleźć brakujacy wierzchołek d (x,y,z) równoległoboku
dobrze kombinujesz tylk tutaj nie tak \(\displaystyle{ \vec{AD}=[x+3,y+2,z+0]=[4,9,1]}\) nie \(\displaystyle{ [4,19,9]}\) tylko współrzędne wektora \(\displaystyle{ AB}\) podstawiasz czyli bedzie \(\displaystyle{ \vec{AD}=[x+3,y+2,z+0]=[2,3,1]}\)
pozdrawiam
pozdrawiam