Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez proste :
l: \(\displaystyle{ {x=-1+2s}\) \(\displaystyle{ y=1+s}\) \(\displaystyle{ z=2t}\) oraz k:\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2} = \frac{y}{2} = \frac{z-1}{2}=t}\)
Wyznaczyłem wektory, odpowiednio [2,2,2] oraz [2,1,2], z iloczynu wyszedl [2,0,-2]
podstawiam pod rownanie plaszczyzny i wychodzi 2x-2z+D=0 co dalej? Chcialem podstawic pkt \(\displaystyle{ P_{o}}\) z prostej k (1,0,1) i wychodzi ze D=0. W pednym momencie zacząłem się już gubić..
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez 2 proste.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez 2 proste.
do równania płaszczyzny potrzeba równania dwóch wektorów i jednego punktu .Wektory już wyznaczyłaś ...Potrzebujesz punktu...
musisz przyrównać proste. Pdstaw równania pierwszej do równania drugiej .Dostaniesz t dla którego to zachodzi...
musisz przyrównać proste. Pdstaw równania pierwszej do równania drugiej .Dostaniesz t dla którego to zachodzi...