Wyznacz równanie płaszczyzny zawierającej prostą.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hochland
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 gru 2011, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Wyznacz równanie płaszczyzny zawierającej prostą.

Post autor: hochland »

Witam
Mam ogromną prośbę o rozwiązanie i wytłumaczenie mi tego zadania:
Wyznacz równanie:

a) prostej L przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B=(0,0,1)}\) i prostopadłej do płaszczyzny H \(\displaystyle{ x+y-z=5}\)
b) wyznacz punkt wspólny prostej L i płaszczyzny H

Czy rozwiązaniem punktu a) jest:
\(\displaystyle{ x=t\\
y=t\\
z=-t+1}\)


Ostatnio zmieniony 7 gru 2011, o 23:37 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Wyznacz równanie płaszczyzny zawierającej prostą.

Post autor: JankoS »

Jeżeli ma to być rówmamie paramertczne szukanej prostej to tak. Teraz wystarczy podstawić otrzymene wartości do równania płaszczyzny i policzyć t.
ODPOWIEDZ