Punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ A=(0,0)}\) oraz \(\displaystyle{ B=(6,0)}\) są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Znajdź współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\)
proszę o rozwiązanie ;]
wyznacz punkt c w układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
wyznacz punkt c w układzie współrzędnych
forum10.htm lub forum9.htmproszę o rozwiązanie ;]
Wskazówka:
Zaznacz sobie te punkty i oblicz wysokość tego trójkąta równobocznego (będą dwie możliwości współrzędnych punktu \(\displaystyle{ C}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
wyznacz punkt c w układzie współrzędnych
Niech \(\displaystyle{ C=(3,c)}\). Wtedy \(\displaystyle{ |AC|=6}\) czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{3^2+c^2}=6}\)
\(\displaystyle{ c^2=27}\)
\(\displaystyle{ c=3\sqrt{3}\vee c=-3\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3^2+c^2}=6}\)
\(\displaystyle{ c^2=27}\)
\(\displaystyle{ c=3\sqrt{3}\vee c=-3\sqrt{3}}\)