1. Dana jest prosta k o równaniu y = 2x - 3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem prostej k w przekształceniu:
a) T[-3/2, 0]
b) T[0, 3]
c) T[-2, 1]
d) T[3, -3]
2. Obrazem prostej k w przesunięciu równoległym o wektor [-1, -3] jest prosta m o równaniu y = 2x + 4. Znajdź równanie prostej k.
PRZESUNIĘCIE RÓWNOLEGŁE
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rfedgdg
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
PRZESUNIĘCIE RÓWNOLEGŁE
korzystasz ze wzoru na przesunięcie:
a)\(\displaystyle{ T([p,q])(ax+b)=a(x-p)+b+q}\)zostaje podstawić do wzoru...
b)z jednej strony \(\displaystyle{ T([p,q])(ax+b)=a(x-p)+b+q}\),a z drugiej
\(\displaystyle{ 2x+4=a(x-p)+b+q}\) gdzie p=-1 q=-3
czyli musisz policzyć
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ 4=-ap+b+q \end{cases}}\)co wynika z przyrównania współczynników...
a)\(\displaystyle{ T([p,q])(ax+b)=a(x-p)+b+q}\)zostaje podstawić do wzoru...
b)z jednej strony \(\displaystyle{ T([p,q])(ax+b)=a(x-p)+b+q}\),a z drugiej
\(\displaystyle{ 2x+4=a(x-p)+b+q}\) gdzie p=-1 q=-3
czyli musisz policzyć
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ 4=-ap+b+q \end{cases}}\)co wynika z przyrównania współczynników...