Równanie płaszczyzny przech. przez prosta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jpsz25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2011, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie płaszczyzny przech. przez prosta

Post autor: jpsz25 »

Witam, prosilbym o pomoc przy rozwiazywaniu nastepującego zadania:
"Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą \(\displaystyle{ l_{1}}\) : \(\displaystyle{ x = -1 + 4t, y = -1 - 3t, z = t}\) i rownoleglej do prostej \(\displaystyle{ l_{2}}\) : \(\displaystyle{ x = 2 + 4t, y = 3+3t, z= 2t}\)

Z gory dziekuje
pozdrawiam
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Równanie płaszczyzny przech. przez prosta

Post autor: Kartezjusz »

Musimy znaleźć punkt i dwa wektory rozpinające tę płaszczyznę.
zauważmy,że (-1,-1,-0) należy do \(\displaystyle{ l_{1}}\) a płaszczyzna przechodzi przez nią( w rozumieniu zawiera ją) a jeśli przechodzi to jest równoległa do niej czyli pierwszy wektor:[4,-3,1] i drugi: [4,3,2]
z drugiej prostej...
jpsz25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2011, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie płaszczyzny przech. przez prosta

Post autor: jpsz25 »

Wielkie dzieki !
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Równanie płaszczyzny przech. przez prosta

Post autor: marcinek16marcin »

skąd wiemy że ten punkt należy do prostej? bo jakoś nie za bardzo mogę ogarnąć. Dobra to już wiem. Ale jak to dalej wyliczyć? wektor płaszczyzny skalarnie z wektorem pierwszej prostej =0 i wektor płaszczyzny skalarnie z wektorem drugiej prostej tez =0?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Równanie płaszczyzny przech. przez prosta

Post autor: Kartezjusz »

mamy równania parametryczne. One powstają z wyprowadzenia wektorów równoległych do danych. z ustalonego punktu
ODPOWIEDZ