Przesunięcia y=|f(x)|
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Przesunięcia y=|f(x)|
Krótkie pytanie: Jeżeli chcemy narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)=-|f(x)|}\) to jaka jest prawidłowa kolejność. Najpierw odbijamy symetrycznie względem OX, a potem rysujemy moduł funkcji czyli ta część co jest na górze pozostawiamy bez zmian, a tą na dole (mówię o OX) odbijamy względem niej, czy odwrotnie - najpierw moduł f(x), a potem symetria względem OX?
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Przesunięcia y=|f(x)|
Czyli odbijając jako moduł dostaję "dodatnią" część względem osi OX, a potem symetria względem tej osi spowoduje że otrzymam wykres w "ujemnej" części czyli pod osią OX, tak?