Witam
jedno zadanko ktorego nie moge ruszyc i prosze o pomoc.
Boki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\) trójkata \(\displaystyle{ ABC}\) zawarte są w wykresie funkcji \(\displaystyle{ y=|x-1|}\) zas bok \(\displaystyle{ BC}\) zawarty jest w prostej k przechodzacej przez punkt \(\displaystyle{ D(-5,0)}\).
Znajdz rownanie prostej k jesli pole trojkata \(\displaystyle{ ABC}\) wynosi \(\displaystyle{ 12}\).
Na pewno bedzie to trojkat prostokatny
ale co dalej?
pole trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
pole trojkata
Może tak (nie liczyłem):
Szukana \(\displaystyle{ y=ax+5a}\) (bo przechodzi przez dany)
\(\displaystyle{ B(x_B; -x_B-1)}\) oraz \(\displaystyle{ C(x_C;x_C-1)}\)
Do tego masz równanie z pola i to, że te B i C leżą na szukanej - trzy równania i trzy niewiadome.
Szukana \(\displaystyle{ y=ax+5a}\) (bo przechodzi przez dany)
\(\displaystyle{ B(x_B; -x_B-1)}\) oraz \(\displaystyle{ C(x_C;x_C-1)}\)
Do tego masz równanie z pola i to, że te B i C leżą na szukanej - trzy równania i trzy niewiadome.