Rzut prostokątny prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Rzut prostokątny prostej

Post autor: marcinek16marcin »

Znajdź rzut prostokątny prostej
\(\displaystyle{ l: \begin{cases} x=3+t \\ y=-1+2t\\ z=4+4t \end{cases}}\)
na płaszczyznę
\(\displaystyle{ \pi:=2x+y+z-7=0}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 10:46 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Rzut prostokątny prostej

Post autor: szw1710 »

Pierwszy punkt: punkt przebicia płaszczyzny prostą, chyba, że prosta jest równoległa do płaszczyzny. Wtedy zob, poniżej.

Drugi punkt: obierasz dowolny punkt na prostej, piszesz równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny przez niego przechodzącej, co jest trywialne, gdyż masz wektor równoległy do tej prostej - co nim jest? Teraz znajdujesz punkt przebicia płaszczyzny ta prostopadłą.

Masz na płaszczyźnie dwa rzuty punktów prostej. Napisz równanie prostej przez nie przechodzącej. Uzasadnienie: w rzucie obrazem prostej jest prosta.
ODPOWIEDZ