Prostopadłość wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kam51
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnobród
Podziękował: 4 razy

Prostopadłość wektorów

Post autor: kam51 »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A(4,2)}\) i \(\displaystyle{ B(3,1)}\) . Znajdź punkt \(\displaystyle{ C}\) należący do osi Y tak aby kąt \(\displaystyle{ ACB=90^\circ}\)
szw1710

Prostopadłość wektorów

Post autor: szw1710 »

Oznacz ten punkt przez \(\displaystyle{ (0,y)}\), narysuj trójkąt, zaznacz odpowiednie wektory i policz ich iloczyn skalarny, który dla wektorów prostopadłych ma wynosić zero.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Prostopadłość wektorów

Post autor: chris_f »

Weź \(\displaystyle{ C=(0,y)}\), policz współrzędne wektorów CA i CB i korzystając z warunku prostopadłości znajdź \(\displaystyle{ C}\)
kam51
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnobród
Podziękował: 4 razy

Prostopadłość wektorów

Post autor: kam51 »

Raz: nie maiłem iloczynów skalarnych. Dwa: po przeliczeniu tych współrzędnych mam dwie niewiadome czyli funkcje kwadratową której także nie miałem(I liceum)
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Prostopadłość wektorów

Post autor: chris_f »

Nie masz dwóch niewiadomych tylko jedną \(\displaystyle{ c}\). Jak nie miałeś iloczynu skalarnego to skorzystaj z warunku prostopadłości wektorów - znajdziesz go w tablicach, podręczniku.
szw1710

Prostopadłość wektorów

Post autor: szw1710 »

Twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa zostaje. Umiesz wyznaczyć długości odcinków na płaszczyźnie. Oznaczenie identyczne jak proponowaliśmy. Ale bez równania kwadratowego obwaiam się, że się nie obejdzie.
kam51
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnobród
Podziękował: 4 razy

Prostopadłość wektorów

Post autor: kam51 »

Mam \(\displaystyle{ y ^{2}}\) i \(\displaystyle{ y}\). Wychodzi cos takiego \(\displaystyle{ 14-3y-y ^{2} =0}\)
szw1710

Prostopadłość wektorów

Post autor: szw1710 »

Raczej \(\displaystyle{ 14-3y+y ^{2} =0.}\) Oznacza to, że równanie nie ma rozwiązania rzeczywistego. Czyli taki punkt nie istnieje.

Warunek z iloczynem skalarnym prowadzi do identycznego równania.
ODPOWIEDZ