Prosta nierówność.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Prosta nierówność.

Post autor: Disnejx86 »

Hej. Mam do narysowania coś takiego:

\(\displaystyle{ (x-y+1)(x+y+1) \le 0}\)

To tutaj jak rozumiem są dwa przypadki:
1) \(\displaystyle{ x-y+1 \le 0 \ \mathrm{...} \ x+y+1>0}\)
2) \(\displaystyle{ x-y+1 > 0 \ \text{...} \ x+y+1 \le 0}\)
Oczywiście wiem, że to prowadzi do narysowania odpowiednich prostych, mam już je narysowane i...

Mam takie pytania:
A) Co wstawić w miejsce kropek. Spójnik i sygnalizujący część wspólną tych płaszczyzn na wykresie, czy spójnik lub, który oznacza sumę?
B) Jak się mają dwa przypadki do siebie. Jak już mam narysowany pierwszy i drugi to czy rozwiązaniem będzie suma tych dwóch przypadków, czy część wspólna
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Prosta nierówność.

Post autor: chris_f »

W miejsce kropek wstawiasz \(\displaystyle{ \wedge}\), w obrębie danego przypadku będzie to część wspólna, natomiast między przypadkami 1) i 2) będzie lub czyli suma.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Prosta nierówność.

Post autor: Disnejx86 »

Tak mi się zdawało. Dzięki.
ODPOWIEDZ