prosta k jest styczna do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
yog18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 22 gru 2006, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: białystok

prosta k jest styczna do okręgu

Post autor: yog18 »

Prosta k jest styczna do okręgu o równaniu x^2 +y^2 - 8x -2y +15=0 w punkcie A (3,2). Wyznacz równanie prostej k.

więc co to tego zadania mam pytanie czy jest łatwiejszy sposób niż ten który zaraz pokażę [a właściwie to nawet nie jestem pewien czy ten jest dobry ... ]

więc zaczynamy od przekształcenia postaci ogólnej f. liniowej y=ax+b biorąc pod uwagę punkt A i otrzymujemy y= ax +2- 3a. teraz bierzemy w układ równań obie funkcje i podstawiamy tak aby powstało 1 równanie. później otrzymujemy funkcję z 2 niewiadomymi i obliczamy deltę a później z tej delty znów obliczamy deltę, z której w końcu otrzymujemy 2 lub 1 odpowiedź. i podstawiamy pod zależność którą obliczaliśmy na początku żeby wyliczyć b ... no i chyba to wszystko ale nie jestem pewien czy dobrze robię ... proszę o pomoc i dzięki z góry!:D


Temat przeniosłam do właściwego działu.
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, o 13:41 przez yog18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

prosta k jest styczna do okręgu

Post autor: Lady Tilly »

wyznaczasz srodek okręgu, póżniej piszesz równanie prostej przechądzącej przez środek i przez punkt A i piszesz wzór prostej do niej prostopadłej przechodzącej przez A.
yog18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 22 gru 2006, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: białystok

prosta k jest styczna do okręgu

Post autor: yog18 »

thx:D ale temat chyba był w odpowiednim miejscu [to jest związane z funkcją kwadratową ]
ODPOWIEDZ