Witam, mam problem z zadaniem.
Oblicz odległość punktu P (1 . -3) od prostej, do której należą punkty wspólne okręgów o równaniach \(\displaystyle{ x^{2} + y ^{2} -4y +16y=0}\) oraz \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} +2x+2y-8=0}\).
Punkty wspólne wychodzą mi (-4, 0) i (-2,2). Ale dalej gdy próbuje obliczyć równanie prostej to wychodzi jakaś siara, może źle liczę albo coś mylę. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam .
Odległość punktu od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 22:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Odległość punktu od prostej
Czemu wychodzi "siara"?
\(\displaystyle{ y=ax+b
\begin{cases} 0=-4a+b \\ 2=-2a+b |*(-1)\end{cases}
\begin{cases} 0=-4a+b \\ -2=2a-b \end{cases}
-2a=-2
a=1
b=4
\begin{cases} a=1 \\ b=4 \end{cases}
y=x+4}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b
\begin{cases} 0=-4a+b \\ 2=-2a+b |*(-1)\end{cases}
\begin{cases} 0=-4a+b \\ -2=2a-b \end{cases}
-2a=-2
a=1
b=4
\begin{cases} a=1 \\ b=4 \end{cases}
y=x+4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 22:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 1 raz
Odległość punktu od prostej
Dzięki wielkie za pomoc, wychodziło złe bo robiłem to dość późno i ubzdurałem sobie podstawianie do równania trójmianu zamiast funkcji liniowej. Jeszcze raz wielkie dzięki.