znajdź równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Patka_1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 lis 2011, o 14:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

znajdź równanie okręgu

Post autor: Patka_1993 »

Zadanie 1.
znajdź równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek o końcach \(\displaystyle{ A=(2;5)}\) i \(\displaystyle{ B=(10;-1)}\)

Zadanie 2.
Zbadaj wzajemne położenie prostej i okręgu o równaniach:
\(\displaystyle{ x+2y-8=0 \;\;\;\;\;\; \text{ i }\;\;\;\;\; (x-3) ^{2} + y ^{2} =5}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, o 18:07 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

znajdź równanie okręgu

Post autor: kamil13151 »

1. Współrzędne środka tego odcinka to współrzędne środka okręgu. Promień chyba wiesz jak obliczyć?
2. Narysuj to.
Patka_1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 lis 2011, o 14:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

znajdź równanie okręgu

Post autor: Patka_1993 »

nie mam żadnych wzorów do tych zadań, bo to nie dla mnie.. jakbyś mógł to napisz dokładniej jak to zrobić.
ODPOWIEDZ