ZAD.1 .
Dany jest punkt A=(2;-3) . znajdź obraz punktu A w:
a) symetrii względem osi OX
b) symetrii względem osi OY
c) symetrii względem punktu S = (3;6)
ZAD.2.
Dane są punkty A=(5;2) , B=(4;5), C=(-2;1) . napisz równanie prostej
a) przechodzącej przez punkt A i B
b) równoległej do prostej AB i przechodzącej przez punkt C
hej wiem że drugie zadanie ni do końca zgodne z tematem, ale proszę o pomoc
symetria punktu względem osi
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
symetria punktu względem osi
1)a),b) najlepiej narysować sobie i zobaczyć jaka współrzędna się zmieni
c) skorzystać wektorów,
\(\displaystyle{ \overrightarrow{AS}=\overrightarrow{SA'}}\)
2)a)\(\displaystyle{ k:y=ax+b}\)
wstaw punkty do prostej \(\displaystyle{ k}\) i rozwiąż układ równań
b) prosta równoległa do prostej \(\displaystyle{ AB}\)
będzie miała postać:
\(\displaystyle{ y=ax+d}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) - już będziesz znać, wstawiając za \(\displaystyle{ x,y}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ C}\) wylicz \(\displaystyle{ d}\)
c) skorzystać wektorów,
\(\displaystyle{ \overrightarrow{AS}=\overrightarrow{SA'}}\)
2)a)\(\displaystyle{ k:y=ax+b}\)
wstaw punkty do prostej \(\displaystyle{ k}\) i rozwiąż układ równań
b) prosta równoległa do prostej \(\displaystyle{ AB}\)
będzie miała postać:
\(\displaystyle{ y=ax+d}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) - już będziesz znać, wstawiając za \(\displaystyle{ x,y}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ C}\) wylicz \(\displaystyle{ d}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska