Wytłumaczenie zadania

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nukleoid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 11 paź 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wytłumaczenie zadania

Post autor: nukleoid »

Witam. Czy ktoś mógłby mi tylko wytłumaczyć jak mam zrobić to zadanie?

Znajdź na hiperboli punkt w którym styczna jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ y=2x}\). Równanie hiperboli: \(\displaystyle{ y=x^{3}-x+7}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wytłumaczenie zadania

Post autor: anna_ »

To co podałeś nie jest równaniem hiperboli.
nukleoid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 11 paź 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wytłumaczenie zadania

Post autor: nukleoid »

ok, pomyłka-- 28 lis 2011, o 17:47 --Czyli nie da się tego rozwiązać?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wytłumaczenie zadania

Post autor: anna_ »

Podaj poprawną treść zadania.
nukleoid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 11 paź 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wytłumaczenie zadania

Post autor: nukleoid »

Zmien hiperbola na krzywa i masz treśc zadania
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wytłumaczenie zadania

Post autor: piasek101 »

Jeśli krzywa \(\displaystyle{ f(x)}\) masz warunek \(\displaystyle{ f'(x_0)=2}\) gdzie \(\displaystyle{ x_0}\) to współrzędna punktu styczności.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wytłumaczenie zadania

Post autor: Psiaczek »

nukleoid pisze:Zmien hiperbola na krzywa i masz treśc zadania
\(\displaystyle{ y'(x)=3x^2-1}\)

i warunek \(\displaystyle{ 3x^2-1=2,3x^2=3,x^2=1,x=1 \vee x=-1}\)

będą dwa takie punkty na krzywej \(\displaystyle{ (-1,7)}\) oraz \(\displaystyle{ (1,7)}\)
ODPOWIEDZ