Prosta przecinająca płaszczyzne.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Mateusz9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 10 lis 2007, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 16 razy

Prosta przecinająca płaszczyzne.

Post autor: Mateusz9000 »

Witam!
Mam taki oto problem,

równanie płaszczyzny określone jest wzorem
\(\displaystyle{ 2x+3y-3z=0}\)
a prosta wzorem
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}=\frac{y-2}{3}=\frac{z+1}{-3}}\)
Oblicz
pkt przecięcia płaszczyzny z prostą
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Prosta przecinająca płaszczyzne.

Post autor: alfgordon »

zamień równanie kierunkowe prostej na parametryczne
i wstaw do równania płaszczyzny
ODPOWIEDZ