równanie prostej zawierającej bok BC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
qowalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielżyn
Podziękował: 2 razy

równanie prostej zawierającej bok BC

Post autor: qowalek »

Punkty A=(1,2) B=(13,4) C=(7,10) są wierzchołkami trójkąta.
a) Oblicz długość boku BC
b) znajdź równanie prostej zawierającej bok BC
c) znajdź równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka A


prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu podpunktu b. wiem ze trzeba zastosować tu wzór na równanie prostej ale nie mogę poprawnie tego obliczyć.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

równanie prostej zawierającej bok BC

Post autor: piasek101 »

Współrzędne punktów wstawiasz do \(\displaystyle{ y=ax+b}\) i rozwiązujesz układ otrzymanych równań.
Kaef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

równanie prostej zawierającej bok BC

Post autor: Kaef »

\(\displaystyle{ (y-y _{B})(x _{C} -x_{B})-(y _{C}-y _{B})(x-x _{B}) = 0

(y-4)(7-13)-(10-4)(x-13) = 0

(y-4)*(-6)-6(x-13) = 0

-6y+24-6x+78 = 0

6y = -6x+102

y = -x+17}\)
qowalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielżyn
Podziękował: 2 razy

równanie prostej zawierającej bok BC

Post autor: qowalek »

dziękuje
ODPOWIEDZ