Środki boków trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rfedgdg
Środki boków trójkąta
Punkty \(\displaystyle{ P, Q, R}\) są odpowiednio środkami boków \(\displaystyle{ AB,\ BC,\ CD}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Wiedząc, zę \(\displaystyle{ P(1,4),\ Q(2,7),\ R(-3,5)}\), wyznacz wspólrzedne punktów \(\displaystyle{ A,B,C}\).
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 18:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Środki boków trójkąta
\(\displaystyle{ A=(x_1,y_1), B=(x_2,y_2),C=(x_3,y_3)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{x_1+x_2}{2}=1\\ \frac{y_1+y_2}{2}=4\\ \frac{x_2+x_3}{2}=2\\ \frac{y_2+y_3}{2}=7\\ \frac{x_1+x_3}{2}=-3\\ \frac{y_1+y_3}{2}=5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{x_1+x_2}{2}=1\\ \frac{y_1+y_2}{2}=4\\ \frac{x_2+x_3}{2}=2\\ \frac{y_2+y_3}{2}=7\\ \frac{x_1+x_3}{2}=-3\\ \frac{y_1+y_3}{2}=5\end{cases}}\)