Witam wszystkich! Chciałbym was prosić o pomoc w wyznaczeniu równania okręgu zbudowanego z bardzo wielu trójkątów (niemal nieskończenie wielu), których kąt przy środku powstałej figury jest nieskończenie mały. Chciałbym wyprowadzić równanie okręgu korzystając głównie z tego kąta.
Zamieszczam obrazek:
... e4011.html
Z góry dzięki za pomoc!
Wyprowadzenie równania okręgu...
- Tomek_Fizyk-10
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biskupiec
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 3 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wyprowadzenie równania okręgu...
Mamy \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{x}}\) trójkątów równoramiennych o ramionach \(\displaystyle{ r}\) i kącie między ramionami \(\displaystyle{ x}\). Wzór na pole trójkąta \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} sinx \cdot r \cdot r}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 }\frac{2\pi}{x} \cdot \frac{1}{2}sinx \cdot r^2=\lim_{x \to 0 } \pi \cdot \frac{sinx}{x} \cdot r^2=\pi r^2 \cdot \lim_{x \to 0 } \frac{sinx}{x}=\pi r^2}\)
Hmmm... ale nie o pole Ci chodziło... Możesz sprecyzować zadanie?
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 }\frac{2\pi}{x} \cdot \frac{1}{2}sinx \cdot r^2=\lim_{x \to 0 } \pi \cdot \frac{sinx}{x} \cdot r^2=\pi r^2 \cdot \lim_{x \to 0 } \frac{sinx}{x}=\pi r^2}\)
Hmmm... ale nie o pole Ci chodziło... Możesz sprecyzować zadanie?
- Tomek_Fizyk-10
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biskupiec
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyprowadzenie równania okręgu...
Miałem na myśli posobne rozwiązanie, jednak prowadzące do równania okręgu.