znajdź równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
qowalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielżyn
Podziękował: 2 razy

znajdź równanie okręgu

Post autor: qowalek »

środek okręgu przechodzącego przez punkty A = (3,0) B = (o,1) należy do prostej y= x+2. Znajdź równanie tego okręgu.

Prosiłbym aby mi wytłumaczono jak znaleźć środek okręgu, Z resztą zadania dam sobie radę.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

znajdź równanie okręgu

Post autor: chris_f »

Chyba najkrócej: znajdź równanie symetralnej odcinka Ab i punkt przecięcia się tej symetralnej z daną prostą, to będzie środek.
qowalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielżyn
Podziękował: 2 razy

znajdź równanie okręgu

Post autor: qowalek »

dziękuje za szybką odpowiedz lecz w szkole robiliśmy tak ze S=(a,a+2) mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak do tego dojsć ?
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

znajdź równanie okręgu

Post autor: chris_f »

Na jedno wyjdzie, są różne sposoby.
Twoja metoda polega na tym, że środek ma leżeć na prostej \(\displaystyle{ y=x+2}\), stad jego współrzędne muszą spełniać równanie tej prostej, zatem, skoro pierwszą współrzędną oznaczymy przez \(\displaystyle{ a}\) to druga musi wynosić \(\displaystyle{ a+2}\) i współrzędne środka to \(\displaystyle{ (a,a+2)}\).
Teraz liczymy odległość tego punktu od punktów A i B, no i te odległości muszą być równe, czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{(a-3)^2+(a+2-0)^2}=\sqrt{(a-0)^2+(a+2-1)^2}}\)
Podnosimy do kwadratu, wykonujemy działania i wyliczamy \(\displaystyle{ a}\).
ODPOWIEDZ