Witam!
Chcę na początku się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum Wiele razy korzystałem z pomocy, ale zadania których szukałem, były już rozwiązane. Tego jeszcze nie znalazłem. Oto treść:
Dla jakiej wartości parametru m \(\displaystyle{ \in}\) R płaszczyzna H : x + 2y − 2mz = 2 jest
prostopadła do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) zawierającej punkt A = (−1,1,1) i prostą k:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x+3y-3z=0\\3x+2y-2z=0\end{cases}}\)
Znalezc punkt symetryczny do punktu A wzgledem krawedzi przeciecia tych płaszczyzn.
płaszczyzna zawierająca punkt i prostą
płaszczyzna zawierająca punkt i prostą
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, o 22:02 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ładne przywitanie, ale wstaw jeszcze LaTeX w tekście.
Powód: Ładne przywitanie, ale wstaw jeszcze LaTeX w tekście.
płaszczyzna zawierająca punkt i prostą
Więc punkt symetryczny względem prostej. Leży on na płaszczyźnie prostopadłej do tej prostej i przechodzącej przez ten punkt. Trzeba napisać jej równanie, a wektorem do niej prostopadłym jest wektor równoległy do danej prostej. Potem rachunek wektorowy.