znajdz naturalną parametryzacje krzywej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jonson98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 gru 2009, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

znajdz naturalną parametryzacje krzywej

Post autor: jonson98 »

Witam mam problem z takim typem zadań . Nie wiem od czego zacząc tego typu zadania.
Twierdzenie mówi ze każda krzywą regularną mozna sparametryzować tak żeby była naturalna.
Krzywa jest regularna wtedy gdy \(\displaystyle{ \alpha}\) =krzywa \(\displaystyle{ ||( \alpha )'=1||}\)
Ale jak to sparametryzować ?
\(\displaystyle{ \alpha (t)=(t,a \cosh ( \frac{t}{a} )) ,t_0=0}\)
ODPOWIEDZ