Wyznacz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz rownanie
Jeszcze jedno zadanie o innym poleceniu dlatego nowy temat , znajdz rownanie miejsca geometrycznego punktow , ktorych odleglosc od koncow odcinka AB jest taka sama gdy : \(\displaystyle{ A=(2;3) B=(-1;-2)}\)tu tez nie widze powodu dla ktorego wychodzi mi zly wynik , moze zle rozumiem ale wszystkie punkty oddalone od A i B o te sama wartosc opisane sa przez prosta prostopadla do tego odcinka przechodzaca przez jego srodek a wychodzi z odpowiedzi ze tak nie jest :/
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, o 20:42 przez Czaja151, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wyznacz rownanie
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2)^2+(y-3)^2}=\sqrt{(x+1)^2+(y+2)^2}}\)
\(\displaystyle{ x^2-4x+4+y^2-6y+9=x^2+2x+1+y^2+4y+4}\)
\(\displaystyle{ -10y=6x-8}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac35x+\frac45}\)
Tak?
\(\displaystyle{ x^2-4x+4+y^2-6y+9=x^2+2x+1+y^2+4y+4}\)
\(\displaystyle{ -10y=6x-8}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac35x+\frac45}\)
Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz rownanie
Podlaczajac to pod temat , czy istnieje jakas metoda na szybkie wyznaczenie wspolrzednych punktu bedacego symatria punktu podanego wzgledem podanej prostej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wyznacz rownanie
Tak jak napisałem, piszesz po lewej odległość punktu \(\displaystyle{ (x,y)}\) od A, po prawej od B, a dalej to już chyba jasne, to jest chyba najszybsza metoda wyznaczania symetralnej odcinka o końcach A i B.
[edit] PS. Myślałem, że chodzi ci o symetralną
A na twoje pytanie to chyba najszybciej z użyciem wektorów.
[edit] PS. Myślałem, że chodzi ci o symetralną
A na twoje pytanie to chyba najszybciej z użyciem wektorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznacz rownanie
Najszybciej to chyba: równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez dany punkt, punkt przecięcia tych prostych a potem porównanie współrzędnych wektorów. (lub fakt, że ten punkt przecięcia jest środkiem odcinka)
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz rownanie
A gdyby tak odwrocic rownanie ktore pokazal chris tzn podstawic do tego rownanie tej danej prostej bedacej symetralna a w zamian uzyskac szukany punkt ?