Wektory i parametr.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Wektory i parametr.

Post autor: rolnik41 »

Dla jakiej wartosci parametru r wektory \(\displaystyle{ A=[2,-4,0]}\) i \(\displaystyle{ B=[1,0,r]}\) leża w tej samej płaszczyźnie która przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ c=[3,2,0]}\) ?

Moj pomysl to obliczyć iloczyn wektorowy a następnie przyrównać do siebie oba wektory. Iloczyn wektorowy trzech zmiennych to chyba właśnie ta płaszczyzna?
szw1710

Wektory i parametr.

Post autor: szw1710 »

To wektor do niej prostopadły.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Wektory i parametr.

Post autor: rolnik41 »

To w takim razie jak wyznaczyć równanie tej płaszczyzny?
szw1710

Wektory i parametr.

Post autor: szw1710 »

Ale jak to zadanie ma brzmieć. Wektory nie leżą w płaszczyźnie. Mogą być do niej np. równoległe. Jak masz sformułowane dokładnie zadanie?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Wektory i parametr.

Post autor: janusz47 »

Znajdujemy współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{C} = [ c_{1}, c_{2}, c_{3}]}\) prostopadłego do wektorów \(\displaystyle{ \vec{A}, \vec{B}}\) w zależności od parametru r.
\(\displaystyle{ \vec{C} = \vec{A}\times \vec{B}}\)
Piszemy równanie płaszczyzny "przechodzącej" przez punkt c :
\(\displaystyle{ c_{1}( x - 3) + c_{2}(y - 2) + c_{3}(z - 0) = 0}\)
Z równania tego wyznaczamy wartość parametru r.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Wektory i parametr.

Post autor: rolnik41 »

Mam wyznaczyć r które bedzie zależne od parametrów x,y,z? Nie za dużo tutaj niewiadomych?-- 16 listopada 2011, 07:24 --Skoro wektory są prostopadłe kiedy ich iloczyn skalarny jest równy zero to może moge to obliczyć z zależności: \(\displaystyle{ \vec{C} \cdot \vec{c} =0}\) ?
ODPOWIEDZ