Pole równoległoboku i iloczyn wektorowy
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 20 razy
Pole równoległoboku i iloczyn wektorowy
Wiadomo, ze pole równoległoboku rozpietego przez \(\displaystyle{ \vec{p}}\) i \(\displaystyle{ \vec{q}}\) wynosi 7. Oblicz pole trójkata rozpietego przez \(\displaystyle{ \vec{a} = 2\vec{p} + \vec{q}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b} = \vec{p} -3\vec{q}}\).
To na pewno jest proste zadanie, ale nie pamiętam jak się to robiło
To na pewno jest proste zadanie, ale nie pamiętam jak się to robiło
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Pole równoległoboku i iloczyn wektorowy
1. \(\displaystyle{ P_{rownoleglobok}=\left| \vec{p} \times \vec{q} \right| = 7}\)
2. \(\displaystyle{ P_{trojkat} = \frac{1}{2} \cdot \left| \vec{a} \times \vec{b} \right|}\)
3. Pamiętaj że \(\displaystyle{ \vec{w} \times \vec{w} =\vec{0}}\)
2. \(\displaystyle{ P_{trojkat} = \frac{1}{2} \cdot \left| \vec{a} \times \vec{b} \right|}\)
3. Pamiętaj że \(\displaystyle{ \vec{w} \times \vec{w} =\vec{0}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Pole równoległoboku i iloczyn wektorowy
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b} = (2\vec{p} + \vec{q}) \times (\vec{p} -3\vec{q}) = ...}\) ?
Jaki jest następny krok?
Jaki jest następny krok?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Pole równoległoboku i iloczyn wektorowy
A jakie znasz prawa działań z wplątanym iloczynem wektorowym? Do tego zwróć uwagę na wskazówkę nr 3 z poprzedniego postu
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 20 razy
Pole równoległoboku i iloczyn wektorowy
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b} = (2\vec{p} + \vec{q}) \times (\vec{p} -3\vec{q}) = 2\vec{p} \times \vec{p}+2\vec{p}\times (-3\vec{q})+\vec{q}\times\vec{p}+\vec{q}\times(-3\vec{q})=-6(\vec{p}\times\vec{q})-\vec{p}\times\vec{q}}\)
\(\displaystyle{ |\vec{a} \times \vec{b}|=|-6(\vec{p}\times\vec{q})-\vec{p}\times\vec{q}|=|-6\cdot7-7|=49}\)
Czy to jest dobrze?
\(\displaystyle{ |\vec{a} \times \vec{b}|=|-6(\vec{p}\times\vec{q})-\vec{p}\times\vec{q}|=|-6\cdot7-7|=49}\)
Czy to jest dobrze?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy